Sot është - E Merkurë | Data: 23-May-2018 | Ora: 11:37
NDRYSHO DIZAJNIN
**.... Guest ....** ...ES-SELAM ALEJKUM WE RAHMETULLAHI WE BEREKATUHU XHEMAT I NDERUAR ALLAHU JU SHPERBLEFTE PER VIZITEN E JUAJ INSH-ALLAH .... **
Dosja e Ramazanit

Artikuj per Ramazan

Video Ligjerata

Audio Ligjerata

Dua per Iftare

Dua te perditshme

Menya
Kategorite
Radio-Elkalem24/24
Bisedojm se bashku
mesohu edhe ti

Abdesi
Mesohu te marresh abdes

Namazi
mesohu te falesh Namaz

Allahu ju meshirofte
Shiko live

Shiko Meken live 24 ore


Shiko Medinen live 24 ore

Shikim te kendeshem
Sondazhi yne
web faqe islame
 
 
 
 
statistika

Trimëria e Pejgamberit sal-lallahu alejhi ue sel-lem


Ai ishte trimi më i madh nga njerëzit, me zemër më të fortë, me zemër më të qëndrueshme, ai është zotëriu jonë dhe i Dërguari jonë Muhammedi sal-lallahu alejhi ue sel-lem.

 
Ai sal-lallahu alejhi ue sel-lem ka prezantuar në raste të vështira të njohura, nga të cilat raste kanë ikur trimat e mëdhenj më shumë se një herë. Ndërsa ai ka qëndruar aty, nuk është kthyer, ka mbetur në vendin e tij, ka ndejtur përballë tyre, nuk ka kthyer shpindën, as nuk është dridhur. Ai nuk ka ikur asnjëherë. Ai (Allahu) e ka mbrojtur nga kjo.
 
 
Transmeton Buhariu dhe Muslimi nga Enes bin Maliku radijAllahu anhu se ka thënë: "Pejgamberi sal-lallahu alejhi ue sel-lem ka qënë njeriu më i mirë, ai ishte më fisniku, ai ishte më trimi nga njerëzit! Një natë banorët e Medines u trishtuan nga një zë. Disa njerëz u nisën kah ana e zërit, ata e takuan Pejgamberin sal-lallahu alejhi ue sel-lem, ai i kishte parakaluar tek vendi i zërit. Ai ishte mbi një kalë të Ebu Talhas, pa samarë në qafën e tij, kishte varur shpatën, ai tha: "Nuk jeni kujdesur, nuk jeni kujdesur.” [1]
 
 
Transmeton Muslimi nga Alij ibn Ebi Talibi radijAllahu anhu se ka thënë: "Kur lufta vështirësohej, të skuqeshin sytë, mbroheshim me Pejgamberin sal-lallahu alejhi ue sel-lem, asnjëri nuk ishte më afër armikut se ai! Po të më shihnit ditën e Bedrit, se si ne strehoheshim me Pejgamberin sal-lallahu alejhi ue sel-lem, ai ishte më së afërmi armikut. Ai atë ditë ishte njeriu më vështirë në luftë.” [2]
 
 
Në ditën e Uhudit, Ubejd bin Hulejfi hipi në kalin e tij dhe u drejtua nga Pejgamberi sal-lallahu alejhi ue sel-lem për ta vrarë. Atij i dolën ballë disa burra nga muslimanët, por Pejgamberi sal-lallahu alejhi ue sel-lem iu tha që ta lejn atë. Pejgamberi sal-lallahu alejhi ue sel-lem e mori shtizën dhe e goditi Ubejd bin Halefin në qafë, me të cilën e rrëzoi në shpindë nga kali i tij.
 
 
Ubejd bin Halefi u kthye kah kurejshit duke qënë i frikësuar, duke u dridhur, dhe thoshte: "Më vrau Muhamedi.” Populli i tij i thanë: "Nuk ki të keqe ti, nuk shohim se ke ndonjë send.” Ai tha: "Më ka thënë mua: "Unë do të vras!” Ai është i drejtë. Pasha Allahun po të pështynte në mua do të më vriste!” Ubejd bin Halefi vdiq rrugës gjatë kthimit të kurejshitëve nga Uhudi në Mekë.
 
 
Trimëria e Pejgamberit sal-lallahu alejhi ue sel-lem është më e njohur se sa që mund të përmendet. Kush dëshiron të ndalet dhe të sheh detajet e trimërisë së tij, le të shikon në sirën (jetën e tij) dhe luftën e tij.
Të mjafton nga trimëria e tij sal-lallahu alejhi ue sel-lem përqëndrimi i zemrës së tij, qetësia e shpirtit të tij, lirësia e gjuhës së tij natën e Israsë, në atë vend të lartë para Zotit të madh.
 

[1] Tirmidhiu, hadith sahih.
[2] Muslimi.

Përmblodhi: Ummu Sejf


Lexuar: 433 | Shtuar nga: studio-islam | Data: 08-April-2010
Shkruani një Koment
Name *:
Email *:
Code *:
Gjithsej Komente: 0
Copyright © 2010 |