Sot është - E Hëne | Data: 28-May-2018 | Ora: 02:28
NDRYSHO DIZAJNIN
**.... Guest ....** ...ES-SELAM ALEJKUM WE RAHMETULLAHI WE BEREKATUHU XHEMAT I NDERUAR ALLAHU JU SHPERBLEFTE PER VIZITEN E JUAJ INSH-ALLAH .... **
Dosja e Ramazanit

Artikuj per Ramazan

Video Ligjerata

Audio Ligjerata

Dua per Iftare

Dua te perditshme

Menya
Kategorite
Fikh [53]
Radio-Elkalem24/24
Bisedojm se bashku
mesohu edhe ti

Abdesi
Mesohu te marresh abdes

Namazi
mesohu te falesh Namaz

Allahu ju meshirofte
Shiko live

Shiko Meken live 24 ore


Shiko Medinen live 24 ore

Shikim te kendeshem
Sondazhi yne
web faqe islame
 
 
 
 
statistika

Agjërimi i muajit Muharrem


Preferohet që të agjërohet sa më shumë në muajin Muharrem. Transmeton Ebu Hurejra, Allahu qoftë i kënaqur me të, se i Dërguari alejhi selam ka thënë: "Agjërimi më i mirë dhe më me vlerë pas muajit të Ramazanit është muaji i Allahut, Muharrem, dhe namazi më i mirë dhe më me vlerë pas namazeve farz është namazi i natës." (Muslimi 1163)
 

Kurse agjërimi i ditës së nëntë dhe të dhjetë (ditës së Ashures) është sunet i fortë. Transmeton Buhariu dhe Muslimi nga Ibn Abbasi, Allahu qoftë i kënaqur me të, i cili ka thënë: "I Dërguari salallahu alejhi ue selem erdhi në Medinë dhe i pa çifutët duke agjëruar Ditën e Ashures dhe tha: "Ç'është kjo?" Ata thanë: "Ditë e mirë, në të cilën Allahu e kishte shpëtuar Musain alejhi selam dhe Beni Israilët nga armiqtë e tyre dhe për këtë agjëroi Musai." Pejgamberi salallahu alejhi ue selem tha: "Unë kam më shumë të drejtë për Musain se ju", dhe e agjëroi ai atë ditë dhe urdhëroi të tjerët të agjërojnë.
 
 
Gjithashtu, transmeton Ebu Katadeja se i Dërguari salallahu alejhi ue selem ka thënë: "Shpresoj nga Allahu (subhanehu ue teala) se agjërimi i ditës së Ashures është shkak për shlyerjen e mëkateve të vitit të kaluar." (Muslimi 1162)
 

Preferohet të agjërohet një ditë para ditës së Ashures, d.m.th. ditën e nëntë. Transmetohet se Ibn Abbasi, Allahu qoftë i kënaqur me të, ka thënë: "Meqë i Dërguari i Allahut agjëronte ditën e Ashures dhe urdhëroi për agjërimin e kësaj dite, sahabët i thanë: "O i Dërguari i Allahut, ajo është ditë që e madhërojnë çifutët dhe të krishterët" dhe i Dërguari salallahu alejhi ue selem tha: "Vitin e ardhshëm, nëse do Allahu, do të agjërojmë edhe ditën e nëntë." Mirëpo, kur erdhi viti i ardhshëm, i Dërguari salallahu alejhi ue selem kishte ndërruar jetë. (Muslimi 1134)
 

Vërejtje: Disa dijetarë kanë preferuar që të agjërohet edhe dita e njëmbëdhjetë, pas agjërimit të ditës së nëntë dhe të dhjetës, duke argumentuar me hadithin që transmeton Ibn Abbasi, se i Dërguari salallahu alejhi ue selem ka thënë: "Agjëroni ditën e Ashures dhe kundërshtoni çifutët duke agjëruar një ditë para dhe një ditë pas saj." (Ahmedi 2418, Humejdi 485 dhe Ibn Maxhe 2095), mirëpo ky hadith është i dobët dhe nuk merret si argument. Allahu e di më së miri!
 

Përgatiti: Eroll Nesimi


Lexuar: 452 | Shtuar nga: studio-islam | Data: 24-July-2010
Shkruani një Koment
Name *:
Email *:
Code *:
Gjithsej Komente: 0
Copyright © 2010 |