Sot është - E Merkurë | Data: 23-May-2018 | Ora: 15:43
NDRYSHO DIZAJNIN
**.... Guest ....** ...ES-SELAM ALEJKUM WE RAHMETULLAHI WE BEREKATUHU XHEMAT I NDERUAR ALLAHU JU SHPERBLEFTE PER VIZITEN E JUAJ INSH-ALLAH .... **
Dosja e Ramazanit

Artikuj per Ramazan

Video Ligjerata

Audio Ligjerata

Dua per Iftare

Dua te perditshme

Menya
Kategorite
Radio-Elkalem24/24
Bisedojm se bashku
mesohu edhe ti

Abdesi
Mesohu te marresh abdes

Namazi
mesohu te falesh Namaz

Allahu ju meshirofte
Shiko live

Shiko Meken live 24 ore


Shiko Medinen live 24 ore

Shikim te kendeshem
Sondazhi yne
web faqe islame
 
 
 
 
statistika

Porosi kuranore (25)


Cili është dallimi mes shitblerjes dhe kamatës?

...وَأَحَلَّ اللَّهُ الْبَيْعَ وَحَرَّمَ الرِّبَا...
"…E Allahu e ka lejuar shitblerjen, por e ka ndaluar kamatën…” (Bekare, 275)

Cili është dallimi mes kamatës dhe zekatit dhe a lejohet të japim pasuri nga kamata?
وَمَا آَتَيْتُمْ مِنْ رِبًا لِيَرْبُوَ فِي أَمْوَالِ النَّاسِ فَلَا يَرْبُو عِنْدَ اللَّهِ وَمَا آَتَيْتُمْ مِنْ زَكَاةٍ تُرِيدُونَ وَجْهَ اللَّهِ فَأُولَئِكَ هُمُ الْمُضْعِفُونَ.
 
"Dhe çka të jepni nga pasuria për ta shtuar e rritur (me kamatë), në pasurinë e njerëzve, ajo nuk do të shtohet tek Allahu, e çka të jepni nga sadakaja (bamirësia) me qëllim që t’i afroheni Allahut, të tillët janë ata që u shumëfishohet (shpërblimi).” (Rrum, 39)

Si duhet të bëjmë tregti dhe çfarë kërkohet nga muslimani?

وَأَقِيمُوا الْوَزْنَ بِالْقِسْطِ وَلَا تُخْسِرُوا الْمِيزَانَ.

"Edhe ju mbani me drejtësi peshojën, e mos lëni mangët në peshore!” (Rrahman, 9)


وَأَوْفُوا الْكَيْلَ إِذَا كِلْتُمْ وَزِنُوا بِالْقِسْطَاسِ الْمُسْتَقِيمِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلًا.

"Masën mbusheni kur matni (me enë) dhe peshoni me peshojë të drejtë (precize) Kjo është më e dobishme dhe ka përfundim më të mirë.” (Isra, 35)

أَوْفُوا الْكَيْلَ وَلَا تَكُونُوا مِنَ الْمُخْسِرِينَ.

"Plotësoni matjen, e mos u bëni prej atyre që lënë mangët!” (Shuara, 181)

وَزِنُوا بِالْقِسْطَاسِ الْمُسْتَقِيمِ.

"Dhe matni me peshojë (kandar) të saktë (precize).” (Shuara, 182)


وَلَا تَبْخَسُوا النَّاسَ أَشْيَاءَهُمْ وَلَا تَعْثَوْا فِي الْأَرْضِ مُفْسِدِينَ.

"Dhe mos lini mangët sendet e njerëzve, e mos bëni shkatërrime në tokë.” (Shuara, 18)

وَاتَّقُوا الَّذِي خَلَقَكُمْ وَالْجِبِلَّةَ الْأَوَّلِينَ.

"Frikësohuni Atij që ju krijoi juve dhe breznitë e para.” (Shuara, 184)

وَيْلٌ لِلْمُطَفِّفِينَ.

"Të mjerët ata që mangët masin e peshojnë.” (Mutaffifin, 1)

الَّذِينَ إِذَا اكْتَالُوا عَلَى النَّاسِ يَسْتَوْفُونَ.

"Ata që kur matin prej njerëzve, për vete e plotësojnë.” (Mutaffifin, 2)

وَإِذَا كَالُوهُمْ أَوْ وَزَنُوهُمْ يُخْسِرُونَ.

"E kur u matin të tjerëve ose u peshojnë, u lënë mangët." (Mutaffifin, 3)


أَلَا يَظُنُّ أُولَئِكَ أَنَّهُمْ مَبْعُوثُونَ.

"A nuk e dinë të tillët se kanë për t’u ringjallur?" (Mutaffifin, 4)

لِيَوْمٍ عَظِيمٍ.

"Në një ditë të madhe.” (Mutaffifin, 5)

يَوْمَ يَقُومُ النَّاسُ لِرَبِّ الْعَالَمِينَ.

"Në ditën kur njerëzit ngrihen (prej varrezave) për të dalë para Zotit të botëve." (Mutaffifin, 6)

M.M. Pikthal & M. Fateh Muhammad
Përktheu: Mr. Fehim Dragusha


Lexuar: 578 | Shtuar nga: studio-islam | Data: 25-December-2009
Shkruani një Koment
Name *:
Email *:
Code *:
Gjithsej Komente: 0
Copyright © 2010 |