Sot është - E Shtunë | Data: 21-April-2018 | Ora: 22:18
NDRYSHO DIZAJNIN
**.... Guest ....** ...ES-SELAM ALEJKUM WE RAHMETULLAHI WE BEREKATUHU XHEMAT I NDERUAR ALLAHU JU SHPERBLEFTE PER VIZITEN E JUAJ INSH-ALLAH .... **
Dosja e Ramazanit

Artikuj per Ramazan

Video Ligjerata

Audio Ligjerata

Dua per Iftare

Dua te perditshme

Menya
Kategorite
Radio-Elkalem24/24
Bisedojm se bashku
mesohu edhe ti

Abdesi
Mesohu te marresh abdes

Namazi
mesohu te falesh Namaz

Allahu ju meshirofte
Shiko live

Shiko Meken live 24 ore


Shiko Medinen live 24 ore

Shikim te kendeshem
Sondazhi yne
web faqe islame
 
 
 
 
statistika

Këshilla dhe udhëzime për agjëruesin dhe agjëruesen


Këshilla dhe udhëzime për agjëruesin dhe agjëruesen
 
 
1- Kujdesu që ky muaj i begatë të jetë shkak për llogaritjen e punëve tuaja, kthimin tënd në rrugën e drejtë dhe për rregullimin e jetës tënde.


2- Kujdesu që çdo natë ta falësh namazin e teravisë me xhemat. Profeti, alejhi selam, ka thënë: "Kush falet me imamin derisa të largohet, e ka sevapin sikur ka falur namaz gjithë natën".
 

3- Mos e shpërdoro paranë vend e pa vend, se shpërdorimi i pasurisë nuk lejohet, dhe kjo gjë është shkak për pakësimin e dhënies së sadakasë.


4- Mos kërko që të kesh për iftar disa lloje ushqimesh, se kështu ja humb kohen atyre që merren me përgatitjen e ushqimeve dhe i largon ato nga ibadeti dhe leximi i Kur’anit.

5- Mos e harxho këtë kohë kaq të shtrenjtë, por përfito prej saj në netët e Ramazanit, dhe pakëso vajtjen nëpër tregje, sidomos pjesën e fundit të muajit.


6- Mos harro që ky muaj i begatë është një mysafir që ikën shumë shpejt, prandaj prite mirë dhe sillu sa më mirë ndaj tij.

7- Ky muaj i bereqetshëm është muaj pune dhe ibadeti, dhe nuk është muaj gjumi e përtacie.

8- Mos të shkojë asnjë minutë pa bërë vepra të mira, sepse ti do të pyetesh dhe do japësh llogari para Allahut për kohën e humbur, si dhe do të shpërblehesh për të mirat që ke bërë.

9- Nëse ke mundësi bëje një Umre (vizitë Qabes) në këtë muaj, Profeti, alejhi selam, ka thënë: "Një Umre në Ramazan e ka shpërblimin si të bësh një haxh".

10- Ёshtë mirë që të çohesh çdo natë në syfyr dhe mos agjëro pa syfyr dhe ngrënia e syfyrit të jetë para agimit.


11- Mos e vono asnjëherë iftarin që ta fitosh dashurinë e Allahut.

12- Është mirë që të ftosh njerëz për iftar që të arrish shpërblimin sikurse ai që ka agjëruar.

13- Kur ta ndiesh veten të uritur, çoje ndërmend që ti je i dobët, dhe e ndjen nevojën për ushqim dhe për mirësitë e tjera që ti ka dhuruar Allahu xh. sh.


14- Përfito nga ky rast i volitshëm që në këtë muaj të begatshëm të largohesh nga disa vese të këqija që të sjellin vetëm dëme dhe asnjë dobi.

15- Mundohu që në këtë muaj ta lësh duhanin, i cili është shkak për sëmundjen e kancerit, dhe bëji atij ballë edhe natën sikurse gjatë ditës, që të ruash shëndetin dhe pasurinë tënde.

16- Shtoje (Dhikrin) përmendjen e Allahut xh. sh. dhe kërko falje sa më shumë për gabimet tuaja. Kërkoi Allahut xhennetin dhe që të shpëtojë nga zjarri i xhehennemit, në veçanti kur je agjërushëm, sidomos para iftarit, dhe në kohën e syfyrit që është prej shkaqeve të pranimit e duasë (lutjeve).


17- Lutju sa më shumë Allahut xh. sh. për veten tënde, për prindërit dhe fëmijët tuaj, për mbarë myslimanët, se Allahu xh. sh. na ka urdhëruar të lutemi dhe na ka garantuar pranimin e saj.

18- Dije vëlla se Allahu është më Bujari i bujarëve dhe më Mëshiruesi i mëshiruesve.


19- Nëse bën një gjynah dhe Allahu ta mbulon atë, dije mirë se kjo është vërejtje për ty që të kthehesh nga ai gjynah dhe të pendohesh sa nuk je vonë, dhe betohu që s’ke për tu kthyer tek ai gjynah asnjëherë.

20- Dije që Allahu xh. sh. na e ka lejuar në pushimin dhe qetësimin me hallall, porse nuk është mirë që ta tejkalojmë dhe ta bëjmë gjithë kohën pushim, e kjo është shkak për humbjen e këtij rasti për shtimin e punëve të mira.


21- Agjëro Ramzanin me iman të plotë duke shpresuar Shpërblimin e Allahut xh. sh. që Allahu xh. sh. të ti fale gjynahet që ti ke bërë.

22- Largohu nga shoqëria e keqe dhe mundohu të gjesh shokë që janë njerëz të mirë e besimtarë të sinqertë.

23- Shkuarja në xhami që herët tregon mallin që ke ndaj ibadetit dhe shpresën për shpëtim nga Krijuesi yt.

24- Agjëroje Ramazanin gjithmonë dhe praktiko fëmijët tuaj me agjërim aq sa munden. Dhe mos e lër agjërimin kurrë pa asnjë arsye, se ai që e le agjërimin e një dite me qëllim, ka borxh zëvendësimin e asaj dite dhe të pendohet tek Allahu xh. sh.


25- Mos rri natën vonë, sepse humbet syfyrin dhe namazin e sabahut,


26- Jep lëmoshë për të varfëritë të afërm qofshin apo jo. Vizito te afërmit dhe pajtohu me ata që nuk flet.

27- Lahu nëse ke nevojë para sabahut, që ta kryesh ibadetin sa më i rregullt e sa më i pastër.

28- Përfito nga rasti që në këtë muaj të begatshëm të lexosh, meditosh dhe ta kuptosh e zbatosh sa më shumë Librin e Allahut xh. sh. që të jetë argument për ty dhe të bëhet ndërmjetësues i yti para Allahut në Ditën e Gjykimit.

Lexuar: 376 | Shtuar nga: studio-islam | Data: 03-February-2010
Shkruani një Koment
Name *:
Email *:
Code *:
Gjithsej Komente: 0
Copyright © 2010 |